13 Juli Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam – Zyanya Keizer

 

 

PHOTO © TEAM PETER STIGTER   SPRING/SUMMER 2015photo by Peter Stigter

Collectie Zyanya Keizer leidt het publiek door angsten

Vodafone Firsts Fashion LAB, zondag 13 juli 16:00 uur

13 JULI 2014, MERCEDES-BENZ FASHION WEEK AMSTERDAM
Samenvatting

Tijdens de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam presenteerde ontwerpster Zyanya Keizer haar collectie ‘INCUBUS’ in het Transformatorhuis. Haar collectie leidt het publiek door angsten die de meesten wel herkennen, de angst voor het donker, de angst voor wat er onder het bed wacht en nachtmerries waar men niet wakker van kan worden.

De collectie suggereert de donkerheid en breekbaarheid van nachtmerries, met donkere kleurenpaletten en gestructureerde stukken met leren details die diepte geven aan de kledingstukken. Een terugkerend motief met glazen kralen voegt daarbij een experiment van textuur toe.

Inspiratie heeft Zyanya Keizer gevonden in muscle atonia, een staat die kenmerkend is aan de slaap-afwijking genaamd sleep paralysis, waarin men zich tijdelijk niet kan bewegen, ook wel omschreven als een transitie-staat tussen wakker zijn en rusten. Een deel van deze afwijking is het ervaren van een overweldigend gevoel van angst en horror; een onvermogen om te praten of aan te vallen; een hulploosheid dat zo wordt versterkt dat de dromen en hallucinaties echt lijken. “The nightmare”, het beruchte schilderij van Henry Fuseli, dat de basis van veel theorieën over de betekenis van dromen vormde, ligt tevens aan de INCUBUS’-collectie ten grondslag.

Zyanya Keizer • Sunday 13 July • Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam – 16:00

Muziek regie / Music direction: Tamara van der Laarse, I created a mini soundtrack with various layers of moody soundscapes, enlightning modern classical sounds and cloudy electronic music.

fashionweek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s